"ΨΙΘΥΡΟΙ"



   Γλυπτική εγκατάσταση - σχόλιο, με αφορμή την ψυχοσύνθεση, τα κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και το μέγεθος του αριθμού των ανθρώπων που ασπάζεται ως αληθινή έστω μια θεωρία συνωμοσίας. Αναρτημένες γύψινες φόρμες ανθρώπινων αυτιών, τοποθετημένων σε όλη την επιφάνεια των τοίχων πάνω σε κάνναβο, ολόγυρα από μια κεντρική μακέτα, εμπνευσμένη από τον «σκεπτόμενο» του Ωγκίστ Ροντέν. Το παγκόσμιο πλέον σύμβολο της φιλοσοφίας και της διανόησης, παρουσιάζεται ως άγγελος – αγγελιοφόρος, με τα φτερά του να είναι ταυτόχρονα και αυτιά και αντί για τον γνωστό βράχο, να κάθεται σε έναν σωρό από βιβλία, ως τραγική φιγούρα στο χάος του ανορθολογισμού. Προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας και κατασκευής σε εκτυπωτή τριών διαστάσεων. Μια έρευνα στη φόρμα του ανθρώπινου αυτιού, την ποικιλομορφία και την προσφορά των ψηφιακών μέσων στη σύγχρονη γλυπτική.

Τι είναι όμως οι ψίθυροι πέρα και πίσω από την ετυμολογία τους;

Πάνω από το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού, ένα νούμερο όσο σχεδόν ο πληθυσμός των ΗΠΑ και της Ρωσίας μαζί, πιστεύει σε έστω μια θεωρία συνωμοσίας. Στην Ελλάδα το ποσοστό εκτοξεύεται πάνω από το 50% του πληθυσμού.

Άνθρωποι που διακατέχονται από αυτάρεσκα συναισθήματα, ενδόμυχες ή εμφανείς φοβίες, ναρκισσισμό, εγωπάθεια, ημιμάθεια και έπαρση, στέλνουν συνεχώς έννοιες όπως μελέτη, έρευνα και απόδειξη, για θυσία στον βωμό των συμπλεγμάτων τους. Απόρροιες της απουσίας κριτικής σκέψης και ικανότητας, αρνούνται πεισματικά, όχι μόνο να αποχωριστούν όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως να αναγνωρίσουν και να παραδεχτούν πως κατέχουν.

Λέξεις και πόσο μάλλον έννοιες όπως επίγνωση, ενσυναίσθηση, αυτογνωσία ή τουλάχιστον μετριοπάθεια, να είναι από άγνωστες, μέχρι ουτοπικές.

Η κάλυψη της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για αίσθημα ασφάλειας, προϋποθέτει την αναζήτηση για δυνατότητα προβλεψιμότητας και ελέγχου του περιβάλλοντός μας. Οι συνθήκες αυτές κλονίζονται σε περιόδους κρίσης, οπότε κι οι προηγούμενοι και καθιερωμένοι τρόποι διαχείρισης, σχεδόν αυτόματα αμφισβητούνται.

Η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας δίνει την ψευδαίσθηση, πως πιο απλοϊκές ερμηνείες κατανόησης των φαινομένων, αποκαθιστούν την κάποια αίσθηση ελέγχου. Τέτοιες δοξασίες τροφοδοτούνται από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, κάτι που σήμερα είναι ευκολότερο από ποτέ, μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Ατομικές προδιαθέσεις, όπως η διαπροσωπική δυσπιστία, και ιδεολογικές πεποιθήσεις, όπως ο αυταρχισμός, ενισχύουν τη συνωμοσιολογική σκέψη.

Όλα βασίζονται στον φόβο και τη δυσκολία μας να κατανοήσουμε πολλά ιστορικά γεγονότα. Η ανάπτυξη συνωμοσιολογικών θεωριών και η κατασκευή ενός δαιμονικού εχθρού αποτελεί μια καθησυχαστική εξήγηση για όλα.



Πηγές: Διαδίκτυο / #θεωρίες συνωμοσίας



Σχεδιασμός αφίσας: Θωμάς Γκαρνάρας.
Συντακτική επιμέλεια: Θεόδωρος Σιάνος.

*Ευχαριστίες στον γλύπτη Φίλιππο Καλαμάρα, για την συμβολή του στο κομμάτι των ψηφιακών μέσων.


Υλοποίηση: Ρήμος Αργύριος




«Απ ΄όσα βλέπεις (να πιστεύεις) τα μισά, κι απ΄ όσα ακούς, τίποτα».

Ελληνική παροιμία.



27 / 28 / 29 Ιουνίου 2022 ~ 5 με 9 μ.μ. ~ Μοναστηρίου 116 / Φλώρινα.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο